Flatlocken op de overlock

Wat vliegt de tijd.  Nog niet zo lang geleden lagen we met onze cocktail onder de parasol en nu trekken de bomen hun herfstjurk al aan.  Mijn -op één na- favoriete seizoen.  Avonden die korter worden, de natuur in zijn mooiste kleuren, haardvuur aan, whisky (of thee ... afhankelijk van het gemoed en de weegschaal... ) bij de hand ... heerlijk !!  En ook de naaimachine wordt terug wakker geschud na zijn zomerslaap. Want eerlijk is eerlijk.  Als het buiten 30°C is, doen we liever andere dingen dan ons op te sluiten in  onze naaikamer.

Ondertussen zijn onze herfst/winterstoffen geleverd en van zodra de eerste rollen toekomen, begint het toch te kriebelen.  En meestal zo hard dat ik in een mum van tijd alweer zoveel 'to sew's' verzameld heb dat het Kerstmis is voor ik het door heb !! 

Dat vraagt dus om makkelijke patroontjes en snelle oplossingen zodat iedereen in het gezin toch nog aan de buurt komt voor we rond de boom zitten.  (hebben jullie trouwens al door wat mijn echte favoriete seizoen is :-) ).

Dochterlief is eerst aan de beurt. Zij koos voor een reeks zalige sweaterstofjes want als tienermeid heb je nooit teveel sweaters in je kast hangen !! 

Ik ging aan de slag met een basis raglan-patroon dat ik ondertussen al jaren gebruik (ooit uit de Ottobere Kids gehaald).  Om eens iets anders te doen, besloot ik de mouwen in te zetten met een flatlock-steek.  Zo krijg je een overlock-steek bovenop de rechterkant van je stof (aan de onderkant krijg je trouwens een ladder-effect). Hoe begin je hier nu aan.  Een flatlock is een driedraads-steek op je overlock waarbij je de draadspanning van je naald verlaagd en je spanning van je ondergrijper verhoogt.  Je kan er voor kiezen om (zoals ik) de draad van je bovengrijper ('blauw' bij BERNINA) te vervangen door een opvallende kleur, decoratief garen of -zoals ik- seraflock-garen.  Seraflock is een mousse-garen dat ook heel veel in sportkleding gebruikt wordt.  Het zorgt ervoor dat je naad extra-stretchend wordt (ideaal voor ruwere kids :-) ) en is wat dikker zodat het beter opvalt op je stof.

De instellingen van mijn lock (L460 - BERNINA) zijn:
 • Linkernaalddraadspanning (Geel): 1,5
 • Bovendraadspanning (Blauw): 3.5 
 • Onderdraadspanning (Rood): 7
 • Mesbreedte: 6.5 (ik heb zelf 7mm gekozen om een nog bredere naad te krijgen)
 • Steeklengte: 2.5 (standaard)
 • Differentieel transport: 1 (standaard)Bij een flatlock lock je de twee stofdelen aan elkaar met de linkse kanten tegen elkaar, dus over de goede kant van het stof !!  Let er ook op dat je geen knipjes in je stof zet want dit blijf je naderhand zien en kan je naad verzwakken.
Als je de twee delen aan elkaar gelocked heb (zie hierboven) ga je voorzichtig het stof uit elkaar trekken zodat je twee goede kanten mooi plat komen te liggen.  Hierdoor zal je flatlock-steek aan de bovenkant er uit zien als een drie-draadslocksteek en aan de onderkant als een 'ladder'. Om het beter te laten zien, heb ik even een proeflapje gemaakt voor jullie:
 Je bent natuurlijk vrij om de steek om te draaien zodat je de ladderkant aan de goede kant van je stof hebt.  In dat geval lock je niet over de goede kant van het stof, maar leg je de stofdelen met de goede kanten tegen elkaar en lock je over de linkse kant van je stof.


Voor dochterlief is deze steek  zoals ie nu is voldoende.  Mocht ik hem voor mijn zoon maken, zou ik er misschien voor opteren om de steken bovenop nog eens extra door te stikken met een gewone naaimachine zodat de naad zeker niet kan openscheuren.

En voila ... onze dame heeft weer twee nieuwe sweaters in haar kast hangen ...
Patroon: raglan-shirt (Ottobere Kids)
Stof bordeaux-rode sweater: Bloemenprint - tricot + Glitter Sweater

Reacties

 1. Hele mooie sweaters en handig die uitleg over flatlocken. Dat ga ik toch ook eens uittesten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als we iedere dag iets bijleren,zijn we goed bezig :-) :-) ... veel succes met je eigen lock-sels !!

   Verwijderen
 2. Kei leuk om weten. Ik ga deze ook uitproberen......
  Bedankt voor de tip! Trouwens die gebloemde sweaters vind ik de max ook voor mij.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik had die gebloemde ook voor mijzelf uit de rek gehaald ... totdat dochterlief er mee aan de haal ging :-) :-)

   Verwijderen
 3. Merci voor de handleiding, dat ga ik onthouden!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Eigenlijk is het niet moeilijk, maar je moet het een keer gezien hebben, he :-) :-)

   Verwijderen
 4. Mooie afwerking op een simpel manier,dank je wel om het uit te leggen.Nu zelf nog eens uit proberen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Af en toe mag het ook gewoon eens simpel, he :-) :-) Have fun !!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Kan dit gewoon met een lockmachine?
  Je had het over mesbreedte, dan snijd je toch in de stof, ben best wel nieuwsgierig.
  Gr. Willemina.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten