Mee met de modetrend ... mijn eigen skai-lederen rok

Ze hingen al langer bij de betere designers en ondertussen heeft iedere keten wel een variant in de rekken hangen ... hoog tijd dus om zelf aan de slag te gaan. Ik heb lang getwijfeld omdat ik schrik had dat ik er een 'mega'-poep in ging krijgen, maar ik vind het materiaal zo leuk dat ik toch de sprong gewaagd heb.

Voor het patroon was het niet lang zoeken.  La Maison Victor gaf ons vorig jaar al een schop onder onze kont.  In de editie van de januari/februari 2015 vind je de Betty Rok terug.  Voor diegene die toch twijfelen over het volume hebben ze ook een koker-variant: de Sydney rok.



De Betty Rok is eigenlijk een frons-rok voor grote meisjes :).  De stof wordt wel rond geknipt zodat je rok mooi door valt, maar de bovenkant wordt gefronst en dan afgewerkt met een tailleband.  Oorspronkelijk zat de rits in de zijnaad, maar ik verkies mijn ritsen in de achternaad.  Zo steekt mijn rok minder uit en valt mijn decoratieve rits meer op (LMV gebruikte een blinde rits in haar ontwerp).



Ik heb mijn rok gevoerd omdat ik hij dan mooier door valt, mooier afgewerkt is en zeker niet plakt aan mijn panty's.  Om mijn kousen te beschermen heb ik ook een ondertree (of hoe noemt dat officieel) voorzien onder mijn rits.

Nog een naai-tip: ik rimpel mijn stof met behulp van mijn overlock.  Ze zijn mijn rimpels mooi evenredig verdeelt en is de bovenrand van mijn stof in 1 moeite mee afgewerkt.  Hier heb ik zelfs mijn hoofdstof + voering samen gerimpeld.



Voor de geïnteresseerden hierbij de instellingen van mijn lock (voor een BERNINA L450/460):
  • Steeklengte: 4 
  • Differentieel transport: 2
  • Mesbreedte: 6
  • Naalddraadspanningen: 6/7 (maar omdat ik twee stoffen samen rimpel en mijn skai toch best stevig is heb ik deze op 8 ingesteld)
Heb je het gevoel dat je rokdeel niet voldoende ingerimpeld is dan kan je dit handmatig bijtrekken door enkel aan de rechternaald-draad te trekken.  Zo kan je lengte van je gerimpeld stuk makkelijk zelf bepalen.

Bij het aanzetten van de tailleband heb ik wel mijn boventransportvoet gebruikt.  Zowel om de rimpels mooi te behouden als voor het doorstikken op de voorkant van de rok. Skai-leder glijdt niet (vergelijk het met het naaien van gelamineerd katoen) en dankzij het boventransport werd mijn stof toch soepel getransporteerd.



Het grote voordeel van skai-leder.  Je hoeft het verder niet af te werken.  Net zoals bij neopreen knip je je rok gewoon op lengte en dat is dat ... omzomen is niet nodig.  Alleen mijn voering heb ik afgewerkt met een rolzoompje (en de naden aan elkaar gezet met een 4-draadslocksteek).





Een rok die dus zo in elkaar steekt :-) :-).  Tot je aan de allerlaatste afwerking komt ... het knoopsgat voor je tailleband (had ik dat op voorhand geweten - ik had mijn rits gewoon tot boven laten doorlopen !).

Het probleem: skai-leder glijdt niet en bij een knoopsgatenvoet kan je dus geen boventransport gebruiken :-(.

Poging 1:

Niet zo dom gedacht van mijzelf (dacht ik).  Ik leg een stukje stik-en-trek bovenop mijn knoopsgat zodat mijn voet wel kan glijden en ik trek dat naderhand gewoon weg:



En kijk ... eigenlijk een perfect knoopsgat ... totdat ik die stik-en-trek wil wegtrekken.  Tussen mijn knoopsgat blijft dit witte (!) vlies natuurlijk wel zitten met een lelijk verwilderd knoopsgat tot gevolg.

Dan maar mijn overlapping weggeknipt (met knoopsgat) zodat het einde van mijn tailleband gelijk valt met mijn middenvoor en klaar voor poging nr.2

Poging 2:

Hetzelfde idee, maar nu heb ik mijn knoopsgat op de achterkant gestikt (met het stik-en-schuurvlies) zodat het niet opvalt dat er aan de binnenkant nog wat vlies te zien is naderhand.

Maar omdat ik nu zo dicht tegen de dikke rand aan het werk ben, heeft mijn knoopsgatenslede de grootste moeite om vooruit en achteruit te geraken.  Met het nodige gevloek en gefoeter met mijn nivelleerplaatjes tot gevolg.




Het is redelijk gelukt, maar perfect kan je het helaas niet meer noemen.  Ik ben wel nog wat gaan googelen en kwam deze post van BERNINA tegen.  Misschien toch beter nog eens doorlezen voordat ik de volgende keer weer aan de slag ga :-).





Patroon: Betty Rok uit La Maison Victor - Editie 1 - 2015


Reacties

Een reactie posten