Feestdagen-special: De tule-(onder)rok

De eerste kerstlichtjes duiken op in het straatbeeld en langzaam maar zeker komen de feestdagenkriebels boven.

In mijn stoffenkast lag nog een prachtig paneeltje van Lotte Martens. En in combinatie met onze sparkling-tule zag dochterlief er een instant feestrokje in ... geef haar eens ongelijk !


Omdat ik nog maar een deel van het paneel over had, heb ik de volledige lengte van mijn paneel gebruikt.  De bovenrok is dus niet meer dan de volledige stofbreedte voorzien van een rimpeldraad (supermakkelijk met de overlock - zie mijn vorige post :-) ) en vastzetten aan de tailleband-elastiek.


Voor de onderrok maakte ik een 1-lagige tulerok.  Bij een cirkelrok of als je hem als losstaande rok wil gebruiken, kan je ook meerdere tule-rokken maken volgens hetzelfde principe.  Hoe meer lagen, hoe meer volume :-).  Hier was 1 laag al voldoende om de volledige rok te voeren.


 En dan ... hoe begin je aan een tule-rok.  Ik maakte hem in drie lagen:

Je eerste laag is ongeveer 10cm hoog en 1 x de volledig stofbreedte van je tule.  De tweede laag zijn 2 repen van de volledige stofbreedte en de derde laag zijn 4 repen van de volledige stofbreedte.


.... en als je je afvraagt hoe je rechte stroken van +/-16cm breed knipt :-) :-) (je gebruikt gewoon de breedte van je parket ... hihi)

Daarna is het een kwestie van rimpelen.  De verschillende stofbreedtes zet ik aan elkaar met de overlock.  Daarna rimpel ik de drie repen en vanaf dan stel je je rok samen (mbv de overlock of evt.je naaimachine).  Het makkelijkste is het om eerst laag 3 aan laag 2  te zetten, dan laag 2 aan laag 1 en tenslotte laag 1 afstemmen aan je tailleband(elastiek).

Voor de afwerking van beide rokken heb ik een rolzoompje gebruikt met een licht glanzend polysheen garen (van Mettler).

Daarna heb ik beide rokken samen vastgezet aan de tailleband-elastiek. Ik gebruikte hiervoor mijn coverlock waardoor je een bijna onzichtbaar dubbel stiksel hebt aan de voorkant van je rok en een afwerkte locksteek aan de binnenkant.  Als je geen coverlock ter beschikking hebt, kan je hiervoor ook een tweelingnaald gebruiken. Succes !!


Stof: Paneel van Lotte Martens (helaas uitverkocht in Het Stoffenhuis)Reacties

Een reactie posten