Eco - GOTS - Milieu - Schadelijke stoffen - ...

Je kan er niet meer om heen: het milieu is een serieus thema waar iedereen op zijn of haar manier wel mee bezig is.  En hoewel 'eco' tegenwoordig wel als 'hip' beschouwd wordt, hebben we toch nog altijd wel ons idee over die 'groene jongens'.  Dat het ook anders kan, bewijst Barbara op haar website: iloveeco.be.  Hier geeft ze een kijk in haar eigen leven en wil ze mensen inspireren om duurzamer en ecologischer te gaan leven zonder dat je daar al te veel inspanningen voor moet doen ... het leven door een groene bril !!

Buiten haar eigen ideëen die ze hier graag met jullie deelt, doet ze ook beroep op gast-bloggers om op zoveel mogelijk manieren mensen te inspireren.  En wat was ik fier toen ze bij mij kwam aankloppen.
Toegegeven ik ben niet de groenste van de familie: ja, ik sorteer braaf mijn afval, ja, ik gebruik zoveel mogelijk verse seizoensgroenten in mijn dagelijkse keuken, maar zonder koning auto kan ik niet. 

Maar ik ben wel verliefd op stof en als dat stof dan ook nog een GOTS-label heeft, ben ik helemaal overtuigd.  Zo hebben wij al verschillende jaren de stoffen van het Belgische label: Froy&Dind in huis.  Een label met enkel GOTS-label en/of milieubewuste stoffen in hun gamma (hun 100% gerecycleerde polyester-stoffen zullen nooit een GOTS-label krijgen, maar zijn wel 100% milieuvriendelijk omdat het een recyclage-product is)

http://www.froydind.com/bio-eco-gots


Een makkelijke bloes voor iedereen

Maar je kan wel over GOTS-label stofjes praten, wat maak je daar nu mee.  Diegene die mij kennen, weten dat merendeel van mijn jurken allemaal zelfgemaakte creacties zijn en als ik er over nadenk is meer dan 80% van mijn jurken er eentje met een Froy&Dind-stofje.  Maar we gaan niet rennen voor we kunnen lopen dus we beginnen met een basis bloesje dat iedereen met een naaimachine vlot in elkaar kan zetten (heb je een overlock dan is het nog sneller klaar :-) )

Ik heb gekozen voor dit patroon dat onlangs verscheen op de BERNINA-blog: het supersnelle shirt.  Dit patroon bestaat uit niet meer dan een voor -en achterpand en de boord voor de hals. Het is een pdf-patroon.  Dit wil zeggen dat je het afprint vanop je pc.  Let op dat je print 'op ware grootte' zodat de afmetingen zeker behouden blijven.  Op het patroon staat een testvakje van 4 x 4cm.  Meet dit na het afprinten na.  Zo ben je zeker van de juiste maat.
 Zoals je ziet is dit een zomer-variant met een korte mouw.   Ik wou graag een 3/4de mouw dus deze heb ik er zelf bijgetekend door de lijnen van de mouw in dezelfde richting te verlengen tot de gewenste lengte.Ook de hals heb ik wat verruimd en verdiept, maar ook dat is weer een eigen keuze. Als je je patroon klaar hebt (aangepast zoals jij het zelf wil), kan je het uitknippen en op het stof leggen.  Bij dit patroon zijn de naadwaarden (de extra ruimte die je nodig hebt om straks je stof aan elkaar te zetten :-) ) inbegrepen.

Zowel je voorpand als je achterpand liggen tegen een stofvouw.  Dit wil zeggen dat ik mijn patroondelen onder elkaar heb gelegd - telkens tegen de stofvouw aan.  Maak je een shirt zonder lange mouwen, kan het zijn dat je je patroondelen er naast elkaar uit krijgt.  In dat geval moet je je stof zo hervouwen zodat je 2 stofvouwen krijgt.  Een links en een rechts, met de zelfkanten van het stof naar binnen geplooid.


Vanaf nu gaat het snel.  Je legt beide uigeknipte delen stof (voor -en achterpand) op elkaar met de goede (rechtse) kant van het stof naar binnen en speld de schouder -en zijnaden aan elkaar.Je naait (of lockt) deze elkaar.  Als je een gewone naaimachine gebruikt let je er even op je stretch-naalden gebruikt en een stretch-steek.  Op mijn BERNINA is dat steek nr. 11.
Ik zelf heb mijn shirt met de overlock in elkaar gezet.  Omdat dit een heel rekbaar stofje is, heb ik gekozen om met 2 gewone klossen overlockgaren te werken Serafil en 2 klossen Seraflock.  Dit mousse-garen zie je ook veel in sport -en badkleding is extra rekbaar.  Ik gebruik dit garen ook bijna altijd voor de shirts van mijn kids.  Dit krijgen ze niet kapot getrokken (tenzij misschien op een namiddagje scouts :-) ).Daarna komt het moeilijkste gedeelte (en dan nog :-) ) ... de halsboord aanzetten.  Als je de halslijn van het patroon volgt, kan je gewoon het patroondeel van de halsboord volgen.  Anders meet je de omtrek van je halsgat na en tel ongeveer 75% a 80% van deze omtrek om te weten welke lengte halsboord moet hebben.  Je neemt altijd een boord die kleiner is dan het gat.  Zo voorkom je dat je halsgat gaat uitleuren en zorg je ervoor dat je boord mooi plat tegen je hals valt.  Dit geldt voor alle soorten boorden die je ooit gaat aanzetten: halsboorden, mouwboorden, tailleboorden, ....


Je vouwt je halsboord dubbel en verdeelt deze in 4 gelijke delen.  Je verdeelt de boord over je halslijn en speld (of clipt) hem vast.  Daarna naai/lock je de halsboord vast op je halslijn.  Hierbij trek je je halslijn wat uit zodat je de boord mooi plat kan aanzetten.


Het stofje dat ik gebruikt is een heel fijn breisel.  Dit heeft helaas tot gevolg dat het de neiging heeft om wat uit te leuren.  Dit kan je oplossen door eerst wat vormband te strijken tegen je uitgeknipte halslijn en (bij het gebruik van een overlock) het differentieel transport op 1.5 te zetten.

Daarna moet je enkel je armsgaten en onderkant omzomen en je truitje is klaar !!

Veel succes :-)


Reacties

  1. een heel mooi bloesje! ik probeer er op te letten of iets een gots of oeko tex (dacht dat dat ook ok was) label heeft, maar ik moet toegeven dat ik dat enkel online doe want ik de winkel zelf vergeet ik het :s maar mijn garderobe is hoe dan ook grotendeels zelf gemaakt aan het worden en wat echt versleten is gaat in een zak naar h en m waar het gerecycleerd wordt

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Geweldig Delphine !! Oeketex gaat vooral om de chemicaliën die gebruikt zijn, maar ook daar moet je idd van bewust zijn want uiteindelijk draag je alles op je huid dus ... een gewaarschuwde naaister is er 2 waard :-). Op onze website bij de FAQ/weetjes heb ik het verschil kort proberen uit te leggen (https://www.hetstoffenhuis.be/nl/faq) en alle organische stofjes vind je bij ons met 1 muisklik terug :-) => https://www.hetstoffenhuis.be/nl/organisch

    En als we allemaal al maar een klein beetje bewuster zijn, komt onze wereld als een heel stuk verder :-) :-)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten